ΑΛΛΑΓΗ ΑΝΤΙΨΥΚΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ


Πριν σας ενημερώσουμε για το πώς να αλλάξετε το αντιψυκτικό (ή πιο σωστά το υγρό του κυκλώματος ψύξης), ας δούμε προηγουμένως τι είναι και τι κάνει.
Τι είναι το υγρό του κυκλώματος ψύξης;


Το υγρό του κυκλώματος ψύξης είναι ένα υγρό που αποθηκεύεται στο ψυγείο του αυτοκινήτου. Έχει δύο κύριες λειτουργίες: πρώτον, βοηθά στην αποφυγή της υπερθέρμανσης και της διάβρωσης του κινητήρα και, δεύτερον, λιπαίνει τα τμήματα με τα οποία έρχεται σε επαφή, όπως η αντλία νερού. Αλλά ποια είναι η διαφορά μεταξύ των τύπων υγρών κυκλωμάτων ψύξης που υπάρχουν στην αγορά;

Τύποι υγρών κυκλωμάτων ψύξης

Με βάση
το αν το τελικό προϊόν περιέχει ή όχι νερό, τα υγρά του κυκλώματος ψύξης που διατίθενται στο εμπόριο διακρίνονται σε

1) συμπυκνωμένα προϊόντα που χρειάζονται δηλαδή αραίωση με απιονισμένο νερό. Εκ παραδρομής ονομάζονται ΑΝΤΙΨΥΚΤΙΚΑ και

2) προϊόντα έτοιμα προς χρήση. Εκ παραδρομής ονομάζονται ΠΑΡΑΦΛΟΥ.

Τα υγρά του κυκλώματος ψύξης προστατεύουν το νερό από το να παγώνει σε χαμηλές θερμοκρασίες και να βράζει σε υψηλές θερμοκρασίες πάνω από 100°C, που είναι συνηθισμένη θερμοκρασία στην κίνηση στην πόλη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μόνο η σωστή αναλογία ανάμειξης μεταξύ συμπυκνωμένου υγρού και νερού μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη προστασία για το σύστημα ψύξης.
Πόσα είδη υγρών κυκλωμάτων ψύξης υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο κύριες ομάδες υγρών κυκλωμάτων ψύξης: με βάση τη μονοαιθυλενογλυκόλη και μονοπροπυλενογλυκόλη. Για να ελέγξετε ποιος τύπος είναι ο καλύτερος για τον κινητήρα σας και ποια είναι η σωστή αναλογία συμπυκνωμένου προϊόντος (το συμπυκνωμένο προϊόν πρέπει
να αναμιχθεί με νερό), σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή. Κάθε υγρό κυκλώματος ψύξης περιέχει ειδικά πρόσθετα, ώστε να αποφευχθεί η διάβρωση των μεταλλικών επιφανειών στο σύστημα ψύξης. Δεν πρέπει να αναμιγνύετε διαφορετικά υγρά κυκλωμάτων ψύξης, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς τις επιδόσεις των πρόσθετων.
Πότε πρέπει να αλλάξετε ή πόσο συχνά αλλάζετε το υγρό του κυκλώματος ψύξης;

Ο κατασκευαστής καθορίζει τη συχνότητα αλλαγής. Παρακαλείσθε να διαβάσετε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή ή να ρωτήσετε τον αντιπρόσωπο ή το συνεργείο σας.
Πώς να ελέγξετε το υγρό του κυκλώματος ψύξης;

Ο έλεγχος του υγρού του κυκλώματος ψύξης; είναι πολύ εύκολος. Δε χρειάζεται να αφαιρέσετε το καπάκι στο ψυγείο. Απλά ελέγξτε εάν το υγρό φτάνει στην "πλήρη" ένδειξη στο πλάι του δοχείου. Εάν δεν είναι, προσθέστε ένα μίγμα 50/50 νερού και συμπυκνωμένου προϊόντος. Ορισμένα προϊόντα έχουν προκατασκευαστεί, οπότε πρέπει να διαβάσετε τις οδηγίες στη συσκευασία για να μάθετε εάν πρέπει να προσθέσετε νερό ή να το χρησιμοποιήσετε όπως είναι.

Προσθέστε νερό στο ψυκτικό σύστημα μόνο
σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Εάν συμβεί αυτό, θα πρέπει να κάνετε ένα πλήρες ξέπλυμα και να αλλάξετε το ψυκτικό εάν η συγκέντρωση του νερού είναι πάνω από 60% μετά τη συμπλήρωση.
Πώς να καθαρίσετε/ πώς να αποστραγγίσετε το υγρό του κυκλώματος ψύξης του κινητήρα;

Όσον αφορά στην αλλαγή υγρού στο κύκλωμα ψύξης, κάθε μοντέλο αυτοκινήτου είναι διαφορετικό. Μπορεί να είναι λίγο περίπλοκο να αφαιρέσετε όλο το υγρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να αφαιρέσετε αρκετές βίδες για να ξεπλύνετε το σύστημα. Η αναπλήρωση του συστήματος μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολη όταν υπάρχει αέρας στα πάνω μέρη του κινητήρα. Συνιστούμε λοιπόν να απευθυνθείτε στην αντιπροσωπεία ή ένα συνεργείο για την αλλαγή του υγρού του κυκλώματος ψύξης.

http://www.total.gr/el/symvoules/praktikes-symvoules/allagi-antipsyktikou-sto-autokinito.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ρινική συμφόρηση: 7 φυσικοί τρόποι για να την αντιμετωπίσουμε

Η μπουκωμένη μύτη βασανίζει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ειδικά το χειμώνα λόγω των ιώσεων που κυκλοφορούν. Μάλιστα, το πρόβλημα μπορεί...