Πως θα φτιάξεις τη δική σου Χειροποίητη σπιτική Ρακή στη χύτρα ταχύτητας...

Προσπάθεια να φτιάξω σπιτική ρακή και ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την χαρά μου που τα κατάφερα καθώς και την πατέντα του αποστακτήρα που έκανα στο σπίτι μου και που μπορεί να την κάνει ο καθένας και να φτιάξει το δικό του σπιτικό τσίπουρο, ρακή ήαπόσταγμα σταφυλιού.

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε στην εικόνα, δεν είναι με γλυκάνισο όπως μπορείτε να διακρίνετε από το χρώμα στην φωτό, αυτό οφείλετε από τον σωλήνα που χρησιμοποίησα και θα σας εξηγήσω παρακάτω τον λόγο, ίσος είναι το μοναδικό λάθος στο τελικό αποτέλεσμα, παντός η γεύση είναι εξαιρετική και πιστέψτε με δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ρακές του εμπορίου.

Τα υλικά και τα εργαλεία που θα χρειαστούμε είναι. Σταφύλια, έναπλαστικό βαρελάκι, όσο λίτρα είναι το βαρέλι τόσα κιλά να είναι και τα σταφύλια, μια χύτρα ταχύτητας, έναν σωλήνα χάλκινο, (εγώ επειδή δεν είχα χρησιμοποίησα πλαστικό γιαυτό και το αποτέλεσμα του χρώματος της ρακής), έναν παλιό κουβά και ένα μάτι ηλεκτρικής κουζίνα ή ακόμα καλύτερα γκαζάκι.
Η αναλογία σταφυλιού ρακής είναι 5/1 δηλαδή 5 κιλά σταφύλια θα μας αποδώσουν 1 λίτρο ρακή. Πλένουμε καλά το σταφύλι, βγάζουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κοτσανάκια μπορούμε γιατί τα κοτσάνια μας δίνουν την κακή αλκοόλη που δεν θέλουμε, τα βάζουμε σε μια λεκάνη και τα πατάμε καλά για να βγουν όλοι οι χυμοί του σταφυλιού.
Όλο αυτό το μείγμα το βάζουμε στο βαρέλι και εδώ είναι το πιο βαρετό κομμάτι της υπόθεσης αλλά το πιο σημαντικό.


Πρέπει να αφήσουμε το βαρέλι σε εξωτερικό χώρο με λίγο ανοιχτό το καπάκι για 21 μέρες τουλάχιστον για να γίνει η ζύμωση του σταφυλιού. Να το παρακολουθούμε συνέχεια και όταν βλέπουμε ότι έχει φουσκώσει το ανακατεύουμε για να ξανά φουσκώσει, θα το δείτε και να βράζει και θα μυρίζει σαν οινόπνευμα, όταν πλέον το σταφύλι έχει κάτσει στο πάτο του βαρελιού, τότε είναι η μεγάλη στιγμή για να αρχίσουμε το απόσταγμα και να γεμίσει το σπίτι μεθυστικές μυρωδιές.
Βάζουμε στην χύτρα το μείγμα του σταφυλιού με τα υγρά του, περίπου μέχρι την μέση και την κλείνουμε σφιχτά. Στην βαλβίδα της χύτρας τοποθετούμε την μια άκρη του σωλήνα μας μαζί με έναν σφιγκτήρα για να μην μας φύγει. Κάνουμε μια τρύπα στον παλιό κουβά τόσο ώστε να περάσει η άλλη άκρη του σωλήνα μας, απλώνουμε κυκλικά τον σωλήνα στον κουβά και τον γεμίζουμε με νερό για να κρυώνουν οι ατμοί που θα βγαίνουν από την χύτρα για να υγροποιούνται και να μας δώσουν την ρακή που θα βγαίνει σε σταγόνες. Επειδή το νερό στον κουβά θα ζεσταίνετε θα πρέπει να τον ανανεώνουμε συνέχεια με κρύο. Τις πρώτες σταγόνες που θα βγουν καλό είναι να τις κρατήσετε χόρια επειδή έχουν πολύ αλκοόλ. Μην το πετάξετε κρατήστε το για εντριβές ή για νααποστειρώσετε κάτι. Να δοκιμάζετε συχνά τις σταγόνες που βγαίνουν μέχρι να δείτε ότι δεν έχει αρκετό οινόπνευμα, τότε βγάλτε την χύτρα από την φωτιά και απολαύστε το δημιούργημα σας.Όποιος θέλει να έχει πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα μπορεί να προμηθευτεί αλκοολόμετρο και πεχάμετρο και να φτιάξει την ρακή του όσους βαθμούς επιθυμεί.
Εγώ το έκανα εμπειρικά και σύμφωνα με την εμπειρία που έχω η ρακή μου βγήκε περίπου 70-80 βαθμούς, αρκετά δυνατό δηλαδή.
Και ένα μικρό μυστικό, το σταφύλι που θα βγάλουμε από την χύτρα δεν το πετάμε αλλά το βάζουμε πάλι στο βαρέλι μαζί με ζάχαρη περίπου 5/1 και το ξανά αφήνουμε να ζυμώσει πάλι για 21 μέρες ώστε να ξανά φτιάξουμε και άλλη δόση ρακής. Λίγο κατώτερης ποιότητας αυτή τη φορά αλλά οικονομικό γιατί δεν θα έχουμε αγοράσει και άλλα σταφύλια.
ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ
ΠΗΓΗ
Το διαβάσαμε από το: Πως θα φτιάξεις τη δική σου Χειροποίητη σπιτική Ρακή στη χύτρα ταχύτητας... http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2014/10/blog-post_539.html#ixzz3GDM040Ur

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...