Πως θα αποφύγετε τις Μυκητιάσεις
Πως θα αποφύγετε τις μυκητιάσεις.


Όπως παραδέχονται οι ειδικοί, ορισμένοι μύκητες αναπτύσσονται φυσιολογικώς και αβλαβώς στον κόλπο των γυναικών και στα έντερα όλων των ανθρώπων.
Πρόκειται, δηλαδή για φυσιολογική χλωρίδας. Αν υπάρξει διαταραχή στην ισορροπία της περιοχής, με τη λήψη π.χ. αντιβιοτικών ή με την παρουσία διαβήτη, ή εξαιτίας άλλων αιτιών, αυξάνεται και αναπτύσσεται κολπική λοίμωξη.

Μυκητίαση μπορεί επίσης να προκαλέσουν η εγκυμοσύνη, η λήψη αντισυλληπτικών σκευασμάτων , τα σπερματοκτόνα, η ύπαρξη μικρών αμυχών στον κόλπο, συνέπεια της χρήσης ταμπόν, η ελλιπής ύγρανση του κόλπου κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών επαφών ή η επαφή με κάποιον άνθρωπο που έχει μυκητίαση και επίσης κάποιες ατασθαλίες στον τρόπο διατροφής και διαβίωσης.
Οι μυκητιάσεις στον κόλπο προκαλούν κνησμό και μια αίσθηση καύσου, καθώς και έντονη οσμή και ένα λευκό κολπικό έκκριμα. Μπορεί να είναι χρόνιες και η θεραπεία τους δύσκολη.

Να λοιπόν τι προτείνουν οι ειδικοί:

1. να κοιμάστε σαν την … Εύα. οι μύκητες ευδοκιμούν σε ζεστούς σκοτεινούς χώρους. Ένα από τα καλύτερα προληπτικά μέτρα συνεπώς, είναι να κοιμάται κανείς χωρίς πολλά ρούχα. Έτσι η περιοχή θα είναι δροσερή και ξηρή.
2. να φοράτε φαρδιά ρούχα. Να αποφεύγετε τα κολλητά ρούχα ή όσα κατασκευάζονται από υλικά τα οποία εμποδίζουν την κυκλοφορία του αέρα, όπως τα πλαστικά, τα νάιλον και τα δερμάτινα. Περιορίστε τις στοιβάδες των ρούχων που φοράτε. Μην φοράτε εσώρουχα μέσα από καλσόν, μέσα από στενά τζιν παντελόνια. Όταν μπαίνετε στο σπίτι να βγάζετε τα περιττά ρούχα για να μπορεί το σώμα σας να αναπνέει. Να φοράτε επίσης συχνά φούστες.
3. Μην χρησιμοποιείτε πούδρες. το άμυλο είναι η καλύτερη τροφή για τους μύκητες. Επειδή, λοιπόν οι περισσότερες πούδρες το έχουν ως βάση, καλό είναι να μην πουδράρεστε όταν βγαίνετε από το μπάνιο.
4. Βαζελίνη. Μην χρησιμοποιείτε βαζελίνη όταν ο σύντροφός σας φορά προφυλακτικό, διότι μπορεί να δημιουργηθούν οπές από το ελαστικό. Και μην προσθέτετε λάδι μπάνιου, διότι περιέχει άρωμα το οποίο μπορεί να σας προκαλέσει ερεθισμό.
5. Πείτε όχι στα χημικά. αποφύγετε τα αφρόλουτρα, τις αντισυλληπτικές αλοιφές, τα δισκία που καταστρέφουν τους μύκητες και τα γυναικεία αρώματα.
6. Ξεχάστε τα σπερματοκτόνα. πρόκειται για χημικές ουσίες, που μπορεί να ερεθίσουν τον κόλπο σας, αν εφαρμοσθούν πάνω του. Καλύτερα βάλτε τα στο εσωτερικό ενός προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και μετά καλό πλύσιμο στην περιοχή και οι δύο.
7. Αποφύγετε τα αρώματα. να προτιμάτε τα απλά, άοσμα προϊόντα προσωπικής χρήσεως. Τα αρωματισμένα ταμπόν ή σερβιέτες μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή λοίμωξη.
8. Να πλένεστε με νερό. τα σαπούνια, τα σαμπουάν και τα λάδια μπάνιου αφαιρούν τα φυσικά έλαια, τα οποία προστατεύουν το δέρμα σας. Μπορεί επίσης, να ερεθίσουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων σας μόνο με νερό.
9. Βαμβάκι, το θαυματουργό. Τα εσώρουχά σας πρέπει να είναι βαμβακερά, διότι μόνο αυτά κρατούν την υγρασία μακριά από το δέρμα σας. Τα νάιλον κρατούν τη ζέστη και την υγρασία, δημιουργώντας έτσι ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξή μυκήτων. Αν εντούτοις προτιμάτε τα νάιλον εσώρουχα, να διαλέγετε όσα έχουν βαμβακερό πανί στο κάτω μέρος τους. Αν δεν έχουν αυτό το πανί, θα πρέπει να φοράτε σερβιέτες ή ένα ξεχωριστό κομμάτι πανί.
10. Να σκουπίζεστε μόνο με άσπρο χαρτί υγείας. Οι βαφές είναι χημικές. Επειδή πρέπει να αποφεύγεται ο ερεθισμός του κόλπου, καλό είναι να χρησιμοποιείτε απλό, άσπρο χαρτί υγείας.
11. Προσέξτε πως σκουπίζεστε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μεταφέρετε μικρόβια από τον πρωκτό στον κόλπο σας. Η φορά με την οποία θα σκουπίζεστε θα πρέπει, συνεπώς να είναι από εμπρός προς τα πίσω. Και πριν ακουμπήσετε την περιοχή των γεννητικών οργάνων, να πλένετε οτιδήποτε έχει ακουμπήσει το χέρι σας.
12. Να πλένεστε πριν και μετά από κάθε σεξουαλική πράξη. Αν εσείς και ο σύντροφός σας είστε καθαροί υπάρχουν μειωμένες πιθανότητες μετάδοσης μυκήτων.
13. Προτιμήστε τις κολπικές πλύσεις με νερό. Ο κόλπος καθαρίζεται μόνος του, αλλά πολλές γυναίκες νιώθουν την ανάγκη να τον πλύνουν. Προτιμήστε, λοιπόν το καθαρό νερό. Μην πλένεστε, εντούτοις, τακτικά τον κόλπο σας.Προσοχή: τις ημέρες της περιόδου η προς τα πάνων ροή του νερού μπορεί να προκαλέσει μόλυνση στη μήτρα σας. Αποφεύγετε, συνεπώς τις κολπικές πλύσεις εκείνες τις ημέρες. Και ποτέ μην κάνετε κολπικές πλύσεις κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης.
14. Ελέγξτε τους ζυμομύκητες και τη μούχλα. Οι γυναίκες που έχουν υποτροπιάζουσες μυκητιάσεις, μπορεί να γίνουν αλλεργικές στις τροφές οι οποίες περιέχουν ζυμομύκητες και μούχλα.
Αν ανήκετε σε αυτή τη κατηγορία, να αποφεύγετε τροφές και ροφήματα, όπως το ψωμί, τα ντόνατς, τη μπίρα, το κρασί, το ξίδι, τις πίκλες, τις ζυμωμένες τροφές, τα τυριά, τα μανιτάρια κλπ.

http://www.vitamelia.gr/gr/index/articles/health?row=124

Σχόλια